=)

Är glad, peppad. Mår bra. Väldigt bra.

Flyttat svan


Halloj! Har nu jouren för Djurambulansen och fick ett larm om en svan som hade flugit in i Skeppsbron/Strömsbron (vid Kungsträdgården) och som hade blivit lite medtagen. Väl på plats låg svanen uppe på bron men såg ut att vara i ett bra skick. Beslut fattades om att hjälpa svanen att komma ned till vattnet. Jag bar ned honom till fågelplatån/bryggan där han sedan hoppade glatt ned i vattnet.

Hade samlats en del nyfikna människor på plats också som ställde en massa frågor.
Jag har aldrig burit en svan förut men det gick ju bra. Kul att kunna hjälpa till :)

föreläsning samt tankar efter det.

(Långt inlägg) ;)

 

Jajjemen, idag har jag spenderat dagen på Scandic Anglais vid Stureplan för att medverka på Östra Svealands distriktsårsmöte. Alltid trevlig på sånna här träffar då man träffar många vänner som man inte har sett på ett tag.  Efter årsmötet så var det dags för Eva Marie Wergård att hålla i en föreläsning om inlärning av djur. Jag gillar verkligen Eva Marie och har gått ett flertal tävlingsagilitykurser för henne,  samt andra föreläsningar.

 

Det hon gick igenom var de olika inlärningsmetoderna (positiv förstärkning, negativ bestraffning, positiv bestraffning och negativ förstärkning) och hur det kan fungera på olika djur och i olika situationer. Pratades om vad det är för konsekvens som styr ett beteende, gör hunden det du vill för annars får den en bestraffning, eller får hunden en belöning?
Man kan heller inte kräva ett beteende av hunden om den inte vet exakt vad som gäller. Många säger ju att "så har min hund aldrig gjort förut" men det kan ju helt bero på att miljön är annorlunda, att du är annorlunda (t ex nervös vid tävling) eller liknande. Eva Marie berättade att på ett delfinarium i Chicago så hände det då och då att delfinerna inte ville träna, att dom vägrade komma in på kommando. Tränarna förstod inte varför, för det hände så slumpartat, så då bestämde dom sig för att dokumentera allting för att försöka ta reda på vad det kunde bero på. Det visade sig till slut att dom dagarna som delfinerna inte ville träna berodde på att dem nätterna hade ett sprinklersystem varit på för att vattna inomhuslokalens blommor, och oljudet gjorde att delfinerna inte fick sin sömn. Hade dock sprinklersystemet varit på varje natt så hade delfinerna kunnat habitera - blivit vana - med ljudet och kunnat få sin sömn ändå.
Så det kan man också tänka på när det gäller hundar när dom beter sig annorlunda. Jag vet t ex att Benjy kliar sig mycket mer på sommaren, och jag tror att det beror på att pälsen blir fuktig efter att han har badat.

 

 

Intressant dock med kopplingen till delfinerna. När jag var delfinvolontär i Australien för vilda delfiner så förde vi statistik varje dag för att dokumentera allting i delfinernas närhet.  Det finns nämligen över 2.000 vilda delfiner runt Monkey Mia, men bara 5 st (plus deras ungar) ingår i delfinprojektet. Dom delfinerna har blivit matade och kommer frivilligt in till stranden varje morgon så turister kan få se dom. Då höll vi interactions och berättade om delfinerna för att kunna sprida kunskap om dom. Dessa 5 utvalda delfinhonor fick även 1 kg fisk var som belöning för att dom kom och hälsade på. (En delfin äter ca 12 kg fisk om dagen, så dom lever inte "på oss" utan dom vill bara komma in och ta en liten snacks).
Men i alla fall, då skrev vi varje dag upp antalet båtar som fanns i hamnen, antalet människor som stod på stranden för att se delfinerna (kunde vara alltifrån 20 personer till 400 st beroende på säsong), väder och vind och så vidare. Allt för att kunna dokumentera vad saker och ting kan bero på de dagarna som delfinerna inte dök upp.

Lång koppling kanske, min hjärna studsar hejvilt mellan tankarna ikväll.

Jag som delfinvolontär, Monkey Mia.
Jag som delfinvolontär, Monkey Mia.

IMG_6106

IMG_6134

IMG_6062

IMG_6116

En annan sak som Eva Marie sa är att människan är evolutionärt gjord för att "hitta problem". När vi gick på savannen i Afrika så letade vi efter lejon och andra faror. Vi hittar lätt problem. Samma sak i normala livet. När hunden har problem av olika slag så tänker vi lätt "jag vill inte att hunden ska hoppa på mig, inte skälla osv". Vilket skapar negativa tankar. Istället för att tänka vilket beteende man vill att hunden ska utföra. Lite mer positivt.

 

Urax, Nemi & några sociala får.
Urax, Nemi & några sociala får.

Det var i alla fall en intressant föreläsning! :) Efter allt var slut så tog jag över jouren för Djurambulansen. Fick skjutsa tillbaka den andra chauffören hem till henne i Rimbo(!) så har suttit i bil lite längre än tänkt ikväll. =)