En naken Urris

Jag har velat länge om jag ska raka Urax eller inte. Ni kanske undrar varför?

Urax är en laekenois, vilket är en strävhårig ras. Strävhåriga raser rycker man (precis som taxar & schanuzrar), vilket man gör olika ofta beroende på pälsen. Urax har ryckts en gång i halvåret och hans päls har snabbt växt ut igen till semi-lång päls, vilket är fint men jobbigt. Han blir lätt varm, det drar in en massa smuts & skräp, plus så fäller han en del sedan kastreringen.

Nackdelen som kan uppstå om man rakar pälsen istället för att rycka den, är att pälskvalitén försämras & fortsätter man raka kan pälsen inte ryckas i framtiden. Ofta blir pälsen med gråaktig och risken är att hans fina röda lockar aldrig kommer komma tillbaka. 

Men, jag fick ta mitt ego till sidan och tänka vad som är bäst för Urax. I vardagen på promenader så går han väldigt lugnt så fort solen lyser, vilket gör att promenaderna inte ger så mycket som de skulle ha kunnat. 
I träningen ger han sitt allt i vanlig ordning men han blir ju fort varm & väldigt flåsig.

Så idag fick jag hjälp av hans uppfödare Maja på Vendelsö att raka honom! Och även om han ser löjlig ut nu så är det sååå skönt för honom😄.


Urax och Majas lakke Orca
Förbild. Hejdå lockar!
Two faced
Tadaaa! Naken-Janne is born!😂 Maja valde att spara svanstippen vilket jag var emot, men Rawaz tyckte det såg kul ut... haha så nu har han en lejonsvans.
Ja jisses... han ser ut som alfen Dobby i Harry Potter😂. Men skönt för honom nu i värmen så får väl skratta åt honom i smyg istället ;)
Kommentera inlägget här: